Forstå de ulike østrogentypene, og få kroppen i hormonell balanse
Kroppen din hvisker – kanskje roper – etter balanse. Du kjenner det i form av lav energi, humørsvingninger, dårlig søvn eller en følelse av å ikke være deg selv. Kanskje du allerede har begynt å søke etter løsninger på spørsmål som: Hvordan få kroppen i hormonell balanse? Hva er behandling ved hormonell ubalanse? Du er ikke alene.
I denne artikkelen ser vi nærmere på de tre hovedtypene østrogen – østradiol, østriol og østron – og hvorfor de må være i balanse med hverandre og med progesteron for at du skal føle deg i flyt med deg selv.
Hva er østrogen – og hvorfor er det så viktig?
Østrogen er ikke ett enkelt hormon – det er faktisk en gruppe hormoner med ulike roller i kroppen. De tre viktigste er:
Østradiol (E2) – det mest potente og aktive østrogenet.
Østriol (E3) – det milde, men svært viktige østrogenet for slimhinner og urinveier.
Østron (E1) – et mer passivt østrogen, ofte omtalt som kroppens østrogen-lager.
I tillegg har vi:
Fytoøstrogener – plantestoffer som etterligner østrogen. F.eks. soya som ikke er fermentert
Syntetiske østrogener – finnes i p-piller og hormonell prevensjon
Fremmedøstrogener (xenoøstrogener) – miljøgifter som etterligner østrogen og forstyrrer hormonbalansen.
Østrogener og hormonell balanse
For at kroppen din skal fungere optimalt, må disse østrogenelementene være i riktig balanse med blant annet progesteron og DHEA. Når balansen forrykkes, får vi symptomer på hormonell ubalanse, som:
Lav energi
Nedstemthet
Hjertebank
Søvnproblemer
Ømme bryster
Vektoppgang
Tørre slimhinner
Dette påvirker ikke bare hormonene dine – men hele deg. Din grunnhelse bygges på at kroppen er i harmoni.
De ulike østrogentypene og hvordan de virker
Østradiol – kraftfull, essensiell og krevende å håndtere
Østradiol er det dominerende østrogenet i fertile år, og produseres hovedsakelig i eggstokkene, men også i fettvev, binyrer og hud. Det er østradiol som gir deg kvinnelige former, påvirker hudens glød, øker sexlyst og holder humøret oppe.
Men: for mye østradiol, uten tilstrekkelig progesteron, fører til østrogendominans – en vanlig form for hormonell ubalanse.
Hva gjør østradiol?
Stimulerer celledeling – gunstig ved fertilitet, men kan være risikabelt ved ubalanse
Øker immunforsvaret – men for mye aktivitet kan trigge autoimmune tilstander
Bidrar til god hukommelse, særlig via hippocampus – men kan svekke kognitiv funksjon i for høye doser
Regulerer insulin – både over- og underproduksjon kan gi ustabilt blodsukker
Holder humøret stabilt – i riktige mengder
Hvordan påvirker stress østradiol?
Stress fører ofte til at kroppen prioriterer kortisolproduksjon fremfor kjønnshormoner, og dette kan forstyrre hele østrogen-progesteron-balansen. Ved kronisk stress øker også omdannelsen av progesteron til kortisol, noe som gir for lite progesteron til å balansere østradiol – og du kan oppleve østrogendominans. Dette viser hvordan stressmestring er helt sentralt for hormonell balanse.
Østron – det passive østrogenet
Østron er mindre aktivt og fungerer mest som et reservelager som kroppen kan omdanne til østradiol ved behov. Det øker ofte i overgangsalderen, særlig hos kvinner med mer fettvev, og kan bidra til østrogendominans dersom det ikke balanseres med progesteron.
Østriol – den milde beskytteren
Østriol er det svakeste av østrogenene, men ikke minst viktig. Det regnes som et sluttprodukt, og kan ikke omdannes videre til andre hormoner. Østriol produseres hovedsakelig under graviditet, men finnes i mindre mengder også ellers, og er helt sentralt for kvinners grunnhelse.
Hva gjør østriol?
Fukter og beskytter slimhinner i skjede, urinveier og luftveier.
Ved hyppige urinveisinfeksjoner eller bihulebetennelser, kan svaret ofte være at du mangler østriol.Forebygger tørrhet, infeksjoner og tilbakevendende bihule- og blærebetennelser
Bidrar til normal blærefunksjon og forebygger inkontinens
Har antinflammatorisk effekt og virker beroligende på kroppen
“Tidligere hadde jeg kronisk bihulebetennelse hele vinterhalvåret, og slik hadde jeg det i mange år. Etter jeg startet med tilskudd av bioidentisk østriol har jeg ikke hatt en eneste bihulebetennelse. Det er nesten for godt til å være sant”
Østriol og hormonbehandling
Ved lokal eller systemisk østrogentilførsel, er det viktig å vite hvilken type østrogen kroppen din trenger. Mange får utskrevet østradiol, selv om det kanskje er østriol kroppen mangler – spesielt etter fødsler, ved overgangsalder eller ved tørrhet i slimhinner. Østriol tolereres ofte godt i høye doser, og gir ikke bivirkninger som østradiol.
Hvordan henger østrogener og progesteron sammen?
Disse to hormonene er i et tett samspill. Østrogen setter i gang prosesser – celledeling, vekst og immunrespons – mens progesteron bremser, roer og regulerer. Dette er spesielt tydelig i løpet av en vanlig menstruasjonssyklus:
Før eggløsning: Østradiol stiger.
Etter eggløsning: Progesteron tar over og sørger for ro og balanse.
Uten eggløsning får du ikke tilstrekkelig progesteron, og da får østradiolet fritt spillerom – noe som ofte fører til østrogendominans og symptomer på hormonell ubalanse.
Hva kan du gjøre for å gjenvinne hormonell balanse?
Å balansere hormonene dine handler ikke bare om å legge til noe, men ofte om å fjerne det som forstyrrer – som stress, kunstige hormoner og miljøgifter. Her er noen steg du kan ta:
1. Reduser stress
Langvarig stress øker kortisol og tapper progesteron. Ta deg tid til pust, natur, og gode søvnrutiner. Stressmestring er nøkkelen til hormonell balanse.
Les også: Enkle grep for å redusere kortisol og roe nervesystemet
2. Rens ut fremmedøstrogener
Velg naturlige hudpleieprodukter, unngå plastbeholdere og filtrer drikkevannet ditt. Hormonforstyrrende stoffer kan hope seg opp og blokkere østrogenreseptorer.
3. Tilfør riktige næringsstoffer
Sørg for at leveren og tarmen din fungerer godt – her skjer avgiftning og utskillelse av brukte hormoner. Grønne bladgrønnsaker, fiber og urter som løvetann og mariatistel er gull.
4. Vurder bioidentiske hormoner
Hvis du mangler østrogener, sørg for at du får tilpasset behandling – ikke automatisk østradiol, men kanskje også østriol og progesteron i riktig kombinasjon.
Konklusjon – din reise tilbake til balanse
Å forstå de ulike østrogentypene er første steg på veien mot bedre helse og mer energi. Du er ikke “bare stressa” eller “bare trøtt” – hormonene dine kan trenge en justering. Ved å lytte til kroppen og ta aktive grep, kan du finne veien tilbake til deg selv.
👉 Ønsker du mer kunnskap og konkrete råd? Meld deg på nyhetsbrevet mitt for tips til hvordan få kroppen i hormonell balanse.
Kilde: Boken Natrulig hormonterapi av Anette Paulin